Det dufter varmt, søtt og eksotisk, og passer til alt fra kaffe, tea, kakao, bakst, middagsretter, og sist men ikke minst i brente mandler. Nydelig!
"Kanel er ikke bra i for store doser, og små barn bør unngå å bruke kanel" - sier mattilsynet.
Hvorfor? Fordi:
Kanel har et naturlig innhold av stoffet kumarin, som er med på gi kanel den smaken den har. Det viser seg at kumarin kan gi skader i leveren.
1 teskje med kanel veier 2,7 gram.
Daglig forbruk for voksne bør ikke overskrides 1,4 gram per dag, mens småbarn bør unngå kanel.
- Uuups, tenker jeg, som nok har overdosert både familiemeldemmer og venner, da jeg simpelten elsker kanel, og synes man ikke skal være så beskjeden med gode krydderier.
Nellik er også et typisk julekrydder. Klassisk brukt i appelsinen, men også godt i sild, stek og i bakst.
Safran.
Mitt yndlingskrydder - uansett årstid - men spesielt i julen er Safran.
Her i huset elsker guttene Lussekatter, og de bakes selvsagt med safran. Gurkemeie kan aldri erstatte Safran, synes jeg. Den er skarpere og bitrere i smaken, og egner seg best i karriretter og middager. Safran passer til både middag og dessert. Smaken og duften er som solen på høysommer. Så utvinnes også krydderet fra kronbladene på den vakre Safrankrokusen.
Historien forteller oss at; Første gang safran nevnes er på sumeriske leirtavler fra 4000 f.Kr. Man tror at safranblomsten kommer fra Asia, men en del historikere tror den kommer fra Hellas.
Lussekatter er en tradisjonsbakst som egentlig kan trilles ut i mange flere former og fasonger enn den klassiske "S-en" som egentlig symboliserer julegrisen. Safranen i hvetedeigen gjør baksten ekstra gyllen og "lys" og skal symbolisere lyset som djevelen skyr.
Luciadagen feires i Norden den 13.desember, og tradisjon tro er det i Norge vanlig å markere dagen med og for de yngste barna i barnehagen og i småskolen, med Luciafrokost, sang og lussekatter for medelever og foreldre. Veldig hyggelig å være med på, og verdt både en halv - eller hel fridag, for å få med seg.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar